You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Segíthetünk? +36-20-383-3631,info@wallartdecor.hu

  • Az Ön kosara üres!

Tapéta felrakási útmutató


Tapétáink egyik legnagyobb előnye környezetbarát nyomtatásunk mellett, hogy a felrakásuk is nagyon egyszerű.

De, mint minden falburkolat, a tapéta is csak akkor mutatja meg igazi szépségét, ha megfelelően előkészített felületre kerül felrakásra. Ezért kérünk, hogy szánj rá néhány percet, hogy elolvasod a tapéta felrakására vonatkozó instrukcióinkat, mielőtt nekikezdesz a munkának!

Minden alapanyag típusnál a legfontosabb, hogy a falfelület, ahova a tapéta felkerül, tiszta, száraz, szennyeződésmentes, teljesen sima legyen. Ennek ellenőrzéséhez az alábbi szempontokat kell figyelembe venned:

1.    Felület előkészítése
Ellenőrizd, hogy az alapfelület (falazat) legyen szilárd, tiszta, tartósan száraz, repedéstől valamint tapadást gátló anyagoktól mentes. Ezáltal elkerülhetők ugyanis a váratlan és kellemetlen meglepetések. A tapéta hosszú élettartamát csak a megbízható munkavégzés és szakértelem garantálhatja, ami magában foglalja a fogadó felület megelőző vizsgálatait és a szükséges előkészítési munkákat is.

A felület minőségét legegyszerűbben úgy vizsgálhatjuk, hogy tenyerünkkel végigsimítunk a vakolt felületen. Ha ujjunkhoz por tapad, nem megfelelő a szilárdság. Ennél biztosabb ellenőrzési mód a ragasztószalagos módszer. Felragasztunk egy kb. 30 cm hosszúságú ragasztószalagot a falra, alaposan rádörzsöljük, majd hirtelen leszakítjuk a felületről. Ha a szalag hátoldalán vakolat maradványok találhatók, a szilárdsági értékek alatta maradnak az előírásoknak. Ez a módszer arra is alkalmas, hogy ellenőrizzük, vajon a korábban felhordott diszperziós festék megfelelő erővel tapad-e a falhoz, vagy esetleg el kell távolítani.
A felületek mélyalapozása minden esetben erősen ajánlott, tapétáink 300 gr/nm súlynál kezdődnek, tehát NEHÉZ TAPÉTÁKNAK minősülnek.

Mivel a tapétázás egyik legfontosabb feltétele a fogadó felület megfelelő szívóképessége, erről a munka megkezdése előtt feltétlenül meg kell győződni. A vizsgálathoz – természetesen – vízre van szükség, amit a falra permetezünk, vagy ecset segítségével viszünk fel. Azt figyeljük, hogy a víz milyen gyorsan és mennyire sötétíti el a fogadó felületet. Ha a felület szívóképes, a beszívódó víz hatására az alap hosszabb- rövidebb idő alatt elszíneződik. Azonban, az erősen nedvszívó fogadó felület is okozhat problémákat(ha a bevizezett felület gyorsan elsötétedik, akkor erősen szívó képes).
Ebben az esetben ugyanis, a víz nagy része még a kötés előtt eltávozik a ragasztóból, így a tapéta a száradást követően lepereghet a falról. Ez ellen úgy védekezhetünk, hogy az erősen nedvszívó felületeket – mélyalapozóval – alaposan átitatjuk, ha szükséges kétszer alapozunk. A megfelelően lealapozott falról a vízcseppek legurulnak, a víz csak egy bizonyos idő után szívódik be a felület belsejébe (lassú elsötétedés).

A zsír-, olaj- és kátrányfoltokat mechanikus úton kell eltávolítani, mert egyrészt foltosodást eredményezhetnek, másrészt az ilyen felülethez nem tapad megfelelően a ragasztó, így a tapéta sem.
A fogadófelületen lévő egyéb szennyeződések és bevonatok is akadályozzák a tapéta megfelelő tapadását, de vannak közöttük olyan anyagok is, amelyek el is színezhetik azt.


Ha ellenőriztük a fogadó felületet a megfelelő vizsgálatokkal, szükség szerint el kell végezni azokat a munkafázisokat, amelyek biztosítják a tökéletes fogadó felületet a tapéta számára:
–  A szívóképességet akadályozó- és/vagy gyengén tapadó festéket (enyves festék, mészfesték stb.) kaparjuk le.
–  A régi tapéta tapétaleoldó segítségével távolítható el, amely alkalmas a régi enyves festékek oldására is.
–  Nem szabad tapétázni nedves, salétromos, penészes felületre, amíg a kiváltó okokat meg nem szüntetjük (pl. utólagos vízszigetelés).
– A zsíros, olajos foltokat, kátránymaradványokat és a régi anilin festéknyomokat mechanikusan el kell távolítani.
–  A nikotin-, korom-, és kiszáradt beázási foltokat – megfelelő szerek alkalmazásával – le kell kezelni (izolálás).
–  A repedéseket és mélyedéseket a megfelelő réskitöltő anyaggal töltsük ki, majd az előírt száradási időt követően a teljes felületet a felületsimító glettanyaggal simítsuk át.


Ha megtörtént a felület előkészítése, jöhet a tapétázás. Az alábbiakban elolvashatod, hogy hogyan tudod ezt megtenni beltéri, kültéri illetve vizes helységben alkalmazott tapétáinknál.

Beltéri tapéták (Yeso, Lienzo,Grano, Cuero alapanyagok) felrakásának lépései:

2.    A felület előkészítése tapétázáshoz  - alapozás
Ha a falfelület a fent leírtak szerint elő lett készítve, és teljesen száraz, akkor első lépés az alapozás.
A ragasztáshoz előkészített felületet feltétlenül le kell alapozni. Az alapozáshoz – elsősorban – diszperziós mélyalapozót javasoljuk, amely csökkenti és egyenletessé teszi a nedvszívó felületeket szívóképességét, a visszamaradó port megköti és kiváló tapadást biztosít a felhordott festék vagy a felragasztott tapéta számára. Alkalmazásával egyszerűbbé válik a tapétázás, mert a tapéta könnyebben lesz igazítható (a nedvesség lassabban távozik el a ragasztóból). Csak nedvszívó felületeken alkalmazható, mint pl. gipszkarton, gipszes felületek, beton, vakolat, diszperziós falfesték, meszelt falfelület stb. Vlies hordozórétegű tapéták ragasztása előtt azonban mindenképpen mélyalapozóval javasoljuk a falfelületet lealapozni. Ennek oka, hogy a ragasztót – ebben az esetben – a falra, nem pedig a tapétára visszük fel. A nedvszívó falfelület ugyanis gyorsan kiszívja a ragasztóból a vizet és mire a tapétát a falra simítjuk, gyakran előfordul, hogy foltokban megszárad a ragasztóval átkent fogadó felület.
Az alapozó lényegesen tovább tartja nedvesen a falra felhordott ragasztót, így könnyebben és gond nélkül tudjuk a tapétát a falhoz préselni. A még nedves ragasztóágy tökéletes feltapadást biztosít a tapéta számára.

Ha megtörtént a fogadó felület megfelelő ellenőrzése, és a mélyalapozás is, felkerülhet a tapéta a falra.

3.    Tapéta felragasztása:
Mielőtt a tapétát felragasztanád győződj meg róla, hogy a megkapott tapéta mérete megfelel a lemért terület méretének, valamint ellenőrizd, hogy a kiválasztott anyagra a kiválasztott minta lett elkészítve. Bármilyen probléma esetén a tapétát ne helyezd fel a falra, hanem keress minket! A felrakott tapétára már nem tudunk semmilyen kifogást elfogadni!

A tapéta ragasztót a dobozon feltüntetett arányban kell hígítani, majd felkenni a falfelületre. Csak a falat kell kenni, a tapétára már nem kell a ragasztó! Ezután a tapéta csíkokat, pontosan illesztve egymáshoz, balról jobbra haladva felkerülhet a minta a falra!


Vizes helységbe vagy kültérre használta tapéták (Agua, Arrabal alapanyagok) felrakásának lépései:

2.    A felület előkészítése tapétázáshoz  - alapozás

A felület legyen sima, nedvszívó, tartósan száraz, repedéstől, valamint tapadást gátló anyagoktól mentes és megfelelő szilárdságú. Erről mindenképpen meg kell győződni a tapétázási munkák megkezdése előtt. Vizes helységbe, illetve kültérre használta tapéták esetében a a falfelületen fehér színű cementes glettelésre van szükség, ezután kerülhet fel a mélyalapozó. Az alapozóra a tapéta felhelyezése után is szükség lesz, csak az alapozó felét használd fel ebben a folyamatban.

3.    Tapéta felragasztása:

Mielőtt a tapétát felragasztanád győződj meg róla, hogy a megkapott tapéta mérete megfelel a lemért terület méretének, valamint ellenőrizd, hogy a kiválasztott anyagra és a kiválasztott minta lett elkészítve. Bármilyen probléma esetén a tapétát ne helyezd fel a falra, hanem keress minket! A felrakott tapétára már nem tudunk semmilyen kifogást elfogadni!

A tapéta felragasztásához diszperziós ragasztóra lesz szükséged. A felkevert ragasztót kend fel a falra, mindig csak egy csíknak megfelelő méretben, majd helyezd fel a tapéta csíkokat, balról jobbra haladva. A tapéta felületén átütő ragasztót egyenletesen kend el, ez száradás után színtelenül fog beszáradni.

Ha a teljes felületre felkerült a tapéta, száradás után kend fel a megmaradt alapozó másik felét is a tapétára., ezzel egy fényes vékony réteget kap a felület.

4. Védőréteg használata

A tapéta csomagjában 2 összetevőből álló védőréteg bevonatot találsz. Használat előtt olvasd el a csomagoláson levő útmutatót!

Egy keverőedényben keverj össze a két összetevő felét, majd a megmaradt fél-fél csomagot tegye félre. Szivacshengerrel vidd fel a keveréket a tapéta teljes felületére és hagyd száradni legalább 2 órán át.

A második réteg felkenése előtt győződj meg róla, hogy a már felkent réteg teljesen megszáradt. A megmaradt két összetevőt, az előző lépéshez hasonlóan keverd össze, majd ezt is kend fel a szivacshengerrel a teljes felületre.

A teljes száradás után elkészült a helység tapétázásával, már csak gyönyörködni kell benne!


Amennyiben mégis szükséged lenne tanácsra, szakemberre, írj nekünk info@wallartdecor.hu címre vagy hívj minket, és ajánlunk valakit, aki abban a régióban már használta termékünket!